update

" hasseltisverkocht 2005-2007 "

In de ban van een "extreme make-over"

» gepost op 25 januari 2009

banner met een zwarte gouverneur Stevaert op de oude gevangenis van HasseltVan 21 november tot eind december 2008 hing een banner met een zwarte gouverneur Steve Stevaert aan de gevel van de oude gevangenis.

Stevaert trakteerde, als peter van de Limburgse fairtrade-initiatieven, op de Oxfam geschenkenbeurs de bezoeker met een (h)eerlijke chocomousse.

Het peterschap van Stevaert was een hoogtepunt uit het bijzonder ondernemend en succesrijk najaar 2008 van Wereldwinkel Hasselt.

enkele initiatieven:
› 1. In oktober ging de vernieuwde winkel in de Dorpsstraat open.
› 2. In oktober gingen schepenen Toon Hermans en Valerie DelRe in duel: een hele week leven op eerlijke producten. Een uitdaging vanuit de Wereldwinkel n.a.v. de "Week van de Fair Trade".
› 3. T.g.v. de "Week van de Fair Trade" maakte de jeugddienst een "extreme make-over" door. Bij activiteiten, zoals de jaarlijkse "Student Take-off", zal fair trade mee in the picture komen.
› 4. Op 21 november 2008 aanvaardde gouverneur Steve Stevaert officieel het peterschap over de Limburgse fairtrade­initiatieven. Hij leende meteen ook nogmaals zijn hoofd voor de jaarlijkse publiekscampagne van Oxfam Fairtrade.
› 5. Tijdens de GP Hasselt Veldrijden (22 november 2008) kregen de renners op het podium een pakket met wereldwinkelproducten. Dit op initiatief van mede-organisator schepen Rob Beenders.
› 6. In het weekend van 29 en 30 november organiseerden de Wereldwinkels uit de regio Hasselt wederom een geslaagde geschenkenbeurs in zaal Steborg te Stevoort.

Meer over dit alles op jaaroverzicht 2008.

mei 2008: «feest, fun en fairtrade»

» gepost op 23 april 2008

affiche straatfeest mei 200810 mei was wereldwijd de Internationale Dag van de Eerlijke Handel en Hasselt vierde haar tweede verjaardag als "FairTradeGemeente".

We werkten een mooi feestprogramma uit, met een fairtradetombola, een fairtradecafétour en een heus fairtradestraatfeest. En met succes!

Verdere informatie: FUN, FEEST en FAIRTRADE.
Bekijk de fotogalerij: straatfeest 10 mei 2008.

«Foodhunt» voor jeugdgroepen

» gepost op 15 maart 2008

logo FoodhuntFoodhunt is een uitdagend en interactief spel voor alle Vlaamse jeugdgroepen. Zo brengt Vredeseilanden de jongeren in contact met voedingsproducten afkomstig uit eerlijke handel en duurzame landbouw.

Dit jaar daagt Vredeseilanden alle jeugdbewegingen uit om eerlijke en heerlijke rijstpap te maken. Geen eenvoudige noch onoverkomelijke missie want deze Foodhunt-pap moet voldoen aan...

de volgende zes criteria:
› 1. Gebruik Fairtraderijst!
› 2. Gebruik lokale, Hasseltse melk.
› 3. Samen koken, spelen en smullen.
› 4. Zoek 500 foodlovers die op je stemmen.
› 5. Spandoek en 15 rijstpap-proevers.
› 6. Maak een duurzame belofte.

Als bewijs voor hun inspanningen, plaatsen ze teksten, foto's of filmpjes op de website www.foodhunt.be. Bovendien zullen ze op zoek moeten naar zoveel mogelijk mensen die op hun groep willen stemmen. De groepen die hun opdracht het best vervullen, maken kans op een kampbudget van 500€. Met dit geld kopen ze tijdens hun kamp Fairtradeproducten en lokale landbouwproducten aan.

Campagneweekend Vredeseilanden

» gepost op 15 januari 2008

Vredeseilanden op de Grote MarktIn het weekend van 12 en 13 januari hield Vredeseilanden haar jaarlijkse geldinzameling. Francis en Clo, beiden lid van onze trekkersgroep, zetten wederom hun beste beentje voor en kregen zelfs bezoek uit Tanzania.

Lutje Bex van HasseltLokaal.be kwam een kijkje nemen en zag, bij een Fair Tradekoffie, dat het goed was. Lees haar artikel op HasseltLokaal.

Nu ook Hasselts appelsap op stadhuis

» gepost op 12 januari 2008

Toon HermansAls bijkomend criterium koos de trekkersgroep 'FairTradeGemeente' voor 'korte keten en duurzame productie en consumptie'. We willen ook onze plaatselijke landbouwers ondersteunen. Lokaal vermarkten van duurzame landbouwproducten is het doel van de boeren uit het zuiden, maar ook van Hasseltse boeren, zoals lid van onze trekkersgroep fruitboer Bernard Grammen.

Het stadsbestuur besliste, op voorstel van schepen Toon Hermans, om dit criterium te ondersteunen door "Hasselts appelsap van eigen Hasseltse fruitboeren" mee op te nemen in de catering van de Stad.

Een nieuw jaar, een nieuw begin!

» gepost op 9 januari 2008

FairTradeBabyHartje zomer 2007 werd Arthur geboren en ons Clo voor het eerst oma!

"zal in elk geval een ww-klantje worden, die Arthur, want 'k zag toch dat zijne papa z'n boterhammekes in een ww-boterhamdoos zitten en dat z'n make het ww-winkelke houdt op haar school, dat zijne bompa een ww-chocolade-fan is en zijn o'mama een ww-honing-fan... m.a.w. 't wordt er al met de genen mee in gelepeld... enkel een Vredeseilanden­sleutelhanger hangt er nog niet aan... dus er is nog wat klein schaafwerk aan voor mij !", aldus Clo.

2007 werd voor onze trekkersgroep een overgangsjaar, na een spetterende start in 2006. Eind november vorig jaar waren we met een uitgebreide delegatie aanwezig op de eerste bijeenkomst van de Vlaamse (aspirant-)FairTradeGemeenten. Momenteel werken we onze planning voor de komende jaren uit. Hopelijk worden de resultaten even schoon en gezond als 'onze' korte keten Fairtradespruit Arthur :-)

 

archief 2006-2007
de stukjes uit 2006–2007 tonen/verbergen:

klik hier »