Thuis

Hasselt • FairTradeGemeente

kaart hasselt

De campagne

Ξ Het initiatief
"Ik ben verkocht" is een nationaal initiatief rond duurzame landbouw van Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels en Vredeseilanden. De campagne wil nieuwe kansen creëren voor boeren om hun producten lokaal of internationaal te vermarkten.

Als voorbeeld zoomen we in op boeren in het Zuiden, die hun producten exporteren via fairtradekanalen en lokale boerenmarkten opzetten in hun buurt.

In Hasselt kampen boeren met dezelfde problemen als hun collega's in het Zuiden. Ook zij zoeken naar rechtvaardigere, rechtstreekse kanalen om hun producten te verkopen.

Ξ Het verhaal
Duik even mee in hun verhaal.

¬ Costa-Rica: Koffiecrisis, tussenhandel, lage prijzen en boeren die, na maanden zwoegen op hun veld, hun koffiebonen met verlies moeten verkopen.
Maar het kan ook anders! Rosaura en co hebben de handen in elkaar geslagen. Elke week verkopen ze zelfgebakken brood, koeken en groenten uit hun tuin op de plaatselijke biomarkt. Hun koffiebonen verkopen ze aan fairtradevoorwaarden. Een wereld van verschil.
¬ Hasselt: Prijzenslagen, tussenhandel, gebrek aan medezeggingschap en boeren die, na vier seizoenen hard werken, het boekjaar afsluiten met rode cijfers.
Maar het kan ook anders! Bernard en co hebben zich verenigd in een boerenadviesraad. Hun appels en zelfbereide zuivelproducten (rechtstreeks) verkopen aan de Hasseltse bevolking: dat is hun droom. Loon naar werken: dat is alles wat ze vragen.

Twee werelden, twee verhalen, één oproep aan het brede publiek:
“ koop fair trade - koop korte keten-producten uit eigen streek!”

Ξ Het campagnemodel
Het belangrijkste campagnemodel is het werken aan 'FairTradeGemeenten'. Gemeenten kunnen die titel verdienen als ze aan een zestal criteria voldoen.
(zie trekkersgroep » profilering).

Nationale initiatieven als persmomenten en acties mobiliseren het brede publiek. Lokaal werken plaatselijke trekkersgroepen rond het 'fairtradegemeenten'-model, met een hoogtepunt (lokale actiedag) in mei.

Op de nationale campagne-website kun je de laatste ontwikkelingen op de voet volgen.
Deze link leidt je naar het Hasseltse luik.

Ξ De Hasseltse tijdslijn
¬ Op het schepencollege van 10 maart 2005 werd beslist dat de Stad 'FairTradeGemeente' wil worden. Concreet wil dat zeggen dat Hasselt enkel Max Havelaar-koffie en een tweede Fair Trade-product zal serveren tijdens vergaderingen, op kantoor en in de cafetaria's. Tevens engageert de stad zich om na te gaan hoe de stad 'duurzaamheid' en 'eerlijke handel' kan integreren in haar aankopen.
¬ We schrijven 8 mei 2005. Duurzaamheidsambtenaar Mireille Theelen en ambtenaar voor Ontwikkelingssamenerking Ingeborg De Bock nodigen, samen met vrijwilligers van Vredeseilanden en Wereldwinkel, het bestuur en directieleden van Hasselt uit voor een Fair trade-lunch. Ook lokale vertegenwoordigers van Voedselteams, Wervel, Boerenadviesraad e.a. tafelen mee.
¬ 18 juni 2005 kwam de trekkersgroep een eerste keer samen.
¬ Op 25 oktober besliste de Gemeenteraad - op vraag van de trekkersgroep - zich achter het engagement van het schepencollege te scharen.
¬ De trekkersgroep beslist op de vergadering van 15 februari 2006 het zesde [] criterium in te vullen door het promoten van de idee van duurzame landbouw- en/of zogenaamde korte keten- producten van Hasseltse boeren.
¬ Vanaf 14 mei 2006 mag Hasselt zich officieel 'FairTradeGemeente' noemen.

Ξ Hasselt FairTradeGemeente
Voeren en Gent waren de eerste plaatsen, die zich deze titel mochten toedichten. Momenteel zijn er nog maar enkele FairTradeGemeenten in Vlaanderen. In Hasselt verkoos de trekkersgroep pas in mei 2006 de titel te bekomen. Immers, voor Hasselt is 'FairTradeGemeente' geen doel op zich, maar slechts een opstap naar een jarenlang engagement.

Momenteel werkt de trekkersgroep een actieplan uit, om eerlijke handels- en korte keten-producten een nog betere plek te geven binnen de Hasseltse horeca en winkels.
Daarnaast wordt gezocht naar mogelijkheden om deze producten lokaal beter te promoten.